“Pengalaman hadapi kes mahkamah bila warga negara tak faham Bahasa Malaysia sangat mengecewakan,” – Peguam

Saya ada ramai kenalan bangsa cina yg baik namun melihat satu demi satu isu berkait dgn bangsa cina ni saya amat2 kecewa dan mar@h. Cuba lihat situasi ini;

1. Selamat pagi semua sahabat2 fb.. minggu lepas saya ke Mahkamah Sesyen Kuala Kubu Baru ada pendengaran permohonan injunksi interparte dan sebelum kes dipanggil mahkamah memanggil kes2 jen@yah terlebih dahulu.

2. Apa yg amat mengecewakan saya apabila seorang lelaki cina warganegara malaysia telah did@kwa dan apabila pertud0han dibacakan dlm bahasa kebangsaan dia tak faham dan cakap “basa cina” dua tiga kali.. mahkamah pun tetapkan tarikh lain utk lantik jurubahasa cina.

3. Peguam india sebelah saya cakap.. “it is like a disease” dgn muka tak puashati juga.. maknanya dia pun hairan bagaimana warganegara malaysia berbangsa cina masih ramai tak faham bahasa kebangsaan.

4. Teringat kes Cindy Ng Pei Ven berumur 19 thn pada thn 2017 yg memandu kereta proton gen 2 lawan arus di lebuhraya di pulau pinang yg menyebabkan kemat1an Mohd Fandi Rosli yg meninggalkan isteri yg sedang hamil 4 minggu. Pertud0han dibacakan dalam bahasa mandarin.

5. Dia did@kwa dibawah pengaruh d@dah dan did@kwa di bawah seksyen 15(1) Akta D4dah Merb4haya dan turut did@kwa di bawah seksyen 44(1)(a) Akta Pengangkutan Jalan memandu di bawah pengaruh dad@h sehingga menyebabkan kemat1an.

Namun beliau telah terlepas pend@kwaan kes di bawah akta dad@h merb@haya kerana ujian air kencingnya negatif. Keputusan kes di bawah akta pengangkutan jalan tak dpt diketahui kerana tidak dilaporkan media. Saya anggap dia juga akan terlepas dari huk0man sebab ujian air kenc1ngnya negatif.

6. Pada tahun 2017 negara juga gempar dgn kes seorang lagi perempuan berbangsa cina, Sam Ke Ting yg berusia 21 tahun telah did@kwa meIanggar dan menyebabkan kemat1an 8 remaja melayu berbasikal di johor dan pertud0han di bawah seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan juga tidak dpt dibacakan dlm bahasa kebangsaan kerana dia tak faham. Pertuduhan dibacakan di dalam bahasa mandarin.

7. Isu2 seperti kegagalan memahami dan berbahasa kebangsaan bukanlah isu kecil tetapi isu besar yg menampakkan kepincangan sesuatu bangsa dan negara.

8. Kita tidak mempertikaikan hak sesuatu kaum utk berbahasa di dalam dialek bangsanya namun ianya tidak harus mewujudkan bangsa yg gagal memahami aspirasi penubuhan negara dan kedudukan bahasa melayu sebagai bahasa kebangsaan. Lihatlah Jepun, German, Indonesia, Thailand dll. Mereka begitu bangga dgn bahasa dan identiti kebangsaan.

9. Sikap terlalu mempertahankan dan memperjuangkan pendidikan cina di peringkat menengah sehingga ke peringkat tertinggi seperti UEC dll sebenarnya telah pada hakikatnya menafikan hak dasar pendidikan kebangsaan dan telah menggagalkan usaha penyatuan rakyat malaysia berbilang kaum.

10. Kemudian meletakkan pula bahasa mandarin seolah2 lebih tinggi dari bahasa kebangsaan ditunjukkan dgn sikap majikan2 yg meletakkan syarat mesti berbahasa mandarin dlm pengambilan pekerja. Kini ditambah pula dgn sikap perk@uman yg sama oleh beberapa menteri2 yg telah menggunakan bahasa mandarin dan mengabaikan bahasa kebangsaan di dalam program2 rasmi melibatkan dana kementerian.

11. Kalau dulu ada pemimpin yg begitu lantang mempertikaikan tulisan jawi di papan tanda jalan kini mereka pula mempertikaikan pendidikan tulisan jawi kepada rakyat malaysia berbilang kaum.

12. Ingatlah bahasa jiwa bangsa. Ke mana arah tuju negara ini? Menjadikan mandarin bahasa kebangsaan?

13. Itu belum lagi kita ulas isu majikan yg menghalang umat islam bersolat di waktu kerja, menghalang kakitangan wanita muslim bertudung, diskrim1nas1 gaji dan perjawatan, monopoli perniagaan dan sab0taj di sektor swasta perniagaan dan banyak lagi isu.

14. Hakikatnya sesuatu perlu dilakukan sebelum ianya menjadi lebih p4rah dan memb4rah.

15. Al-Fatihah buat Allahyarham Syed Danial yg dipuk0l oleh seorang lelaki cina dan telah men1nggal dunia meninggalkan isteri dan anak kecilnya.

16. Bagi saya jika suspek mengejar, memuk0l dan melanggar arwah sehingga menyebabkan kemat1an sememangnya dia bukan mempertahankan diri. Suspek perlu did@kwa dan dihuk0m.

Sed1h sungguh lihat gambar keluarga Allahyarham Syed Danial di hari pengkebum1annya ketika umat islam sedang menyambut Aidil Adha.

Individu sebar maklumat paIsu akan ditahan

KUALA LUMPUR: Polis tidak teragak-agak untuk men4ngkap individu termasuk ahli politik yang menyebar maklumat paIsu dan membangkitkan isu perkauman menerusi media sosial berhubung kes kemalangan maut di Kilometer 293.5, Lebuhraya Utara Selatan, Sabtu lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat, berkata ketika ini, pihaknya dalam proses mengenal pasti latar belakang individu terbabit.

“Setakat ini tiada tangkapan, kita masih kenal pasti individu itu. Baru-baru ini, ada seorang ahli politik menerusi satu klip video yang tular di media sosial turut dilihat cuba memb4kar sentimen perkauman.

“Kita akan siasat perkara ini, polis harap orang ramai jangan burukkan lagi keadaan sebaliknya tampil ke balai polis jika mempunyai maklumat berkaitan,” katanya pada BH, hari ini.

Fadzil berkata penyebaran berita palsu itu secara tidak langsung mengganggu proses siasatan polis terhadap insiden berkenaan.

“Fokus polis adalah untuk menyelesaikan kes berbangkit, namun pada masa sama timbul pula berita palsu disebarkan individu tidak bertanggungjawab yang sedikit sebanyak ganggu siasatan.

“Kita komited untuk mengesan dalang di sebalik penyebaran maklumat palsu bagi memastikan individu berkaitan tidak terlepas daripada dikenakan tindakan undang-undang,” katanya.

Ditanya mengenai perkembangan kes, beliau berkata pihaknya sudah merakam keterangan beberapa saksi kemaIangan itu dan siasatan lanjut masih dijalankan.

“Perincian mengenai keterangan saksi tidak boleh didedahkan.

“Polis juga ingin memohon saksi lain untuk tampil secepat mungkin bagi bantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, BH difahamkan tiada kamera litar tertutup (CCTV) ditempatkan di lokasi insiden kemaIangan di Kilometer 293.5, Lebuhraya Utara Selatan, berdekatan persimpangan Southville City, dekat Bangi.

CCTV terdekat diletakkan di Kilometer 294 lebuhraya berkenaan iaitu kira-kira 500 meter dari lokasi kejadian menyebabkan ia tidak dapat merakam insiden terbabit.

Sumber dari FB Adnan Seman dan Berita Harian