Hati-hati, Tabiat Minum Teh Panas ‘Jemput’ Risik0 Knser. Jangan Dipandang Ringan

Menurut Persatuan Kannser Amerika, seramai 17,650 orang dijangka bakal menghidap k4nser esofagus manakala 16,000 daripadanya mungkin mauut akibat penyakit tersebut menjelang tahun ini.

20 peratus daripada mereka mampu hidup sehingga 5 tahun setelah didiagnosis. Antara faktor yang menyumbang ke arah risik0  tersebut adalah faktor usia melebihi 55 tahun, jantina lelaki, mengalami asid refluks dan banyak mengambil makanan daging berproses serta kurang mengambil sayuran dan buah-buahan.

Terkini, kajian oleh Dr. Farhad Islami, pengarah strategik jabatan penyelidikan kannser institusi berkenaan telah mendapati amalan meneguk teh yang terlalu panas (melebihi 60°C) sebanyak 700 mililiter (ml) setiap hari mampu meningkatkan rissiko k4nser esofagus sebanyak 90 peratus berbanding meminum teh suam atau sejuk dalam jumlah yang sama.

Hal ini turut dikongsikan oleh Jabatan Kesihatan Negeri Kedah yang dipetik dari Public Health Malaysia menerusi laman Facebook rasminya seperti berikut.

“Tunggu teh panas sejuk sedikit sebelum di minum, kerana meminum teh yang terlalu panas tidak begitu baik untuk kesihatan!

“Sekiranya anda gemar meminum teh yang terlalu panas ( melebihi 60°C) setiap hari, risiko untuk mendapat k4nser esofagus akan meningkat 90%.

“Hasil kajian ini diperolehi setelah mengkaji lebih 50 ribu individu di Iran Utara.

“Sebenarnya, sebarang bentuk iritasi berterusan kepada permukaan saluran pemakanan (esofagus) akan menyebabkan risiko kanseer.

“Selain air panas, iritasi ini termasuklah asap rokok, refluks dari asid perut dan alkohol.

“Setiap tahun, 400 ribu individu m4ut akibat kannser esofagus.”

Hati-hati, Tabiat Minum Teh Panas ‘Jemput’ Risik0 Knser. Jangan Dipandang Ringan

Dr. Farhad menyarankan orang ramai supaya menunggu minuman panas menjadi suam atau sejuk terlebih dahulu sebelum minum.

Para saintis dijangka bakal menjalankan lebih kajian pada masa hadapan untuk mengenalpasti mekanisme minuman panas yang meningkatkan risiko k4nser.

Sumber dari SiakapKeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *