“Petani padi semua orang kita, tapi kenapa kilang padi Bumiputera semua ‘bungkus’?” – Lelaki ini dedah sikap Melayu sendiri.

“Petani padi semua orang kita, tapi kenapa kilang padi Bumiputera semua ‘bungkus’?” – Lelaki ini dedah sikap Melayu sendiri.

Facebook

Luahan bekas anak “tokey” kilang padi Melayu Muslim

Aku tertarik dengan kempen memperkasakan produk melayu islam sejak kebelakangan ni. Alhamdulillah, orang melayu islam rata-rata “baru” mula sedar betapa pentingnya memperkuatkan ekonomi orang melayu kita.

Boleh nampak kesan kempen memperkasakan produk muslim melayu ni di kedai dan hypermarket. Alhamdulillah, sambutan kempen ini telah mula menampakkan hasilnya.

Aku tertarik dengan satu pautan gambar produk muslim bumiputera yang disharekan kepada aku.
Di sini, aku nak share satu item dalam beribu2 list produk muslim bumiputera yg di sharekan tu iaitu “beras” makanan ruji kita.

Makanan ruji kita telah lama dimonopoli oleh kaum cina walaupun 99.9% petani ni adalah orang Melayu kita. Kita boleh beli beras jenama Faiza, produk Melayu tapi sedar ke tidak bahawa rantaian prosesnya (kilang padi) bagi mendapatkan beras tu sendiri dimonopoli oleh kaum cina.

Pihak syarikat Faiza juga perlu beli beras dari pihak cina dalam bentuk pukal kerana kekurangan bekalan beras pukal tersebut.

Memandangkan keluarga aku memang turun-temurun dalam bidang ni, boleh katakan aku ni, anak “tokey” kilang padi la senang, membeli padi, memproses padi menjadi beras dan menjual beras.

Tapi, sekarang tidak lagi, bisnes kilang padi turun-temurun ni, hancur dek kurangnya kesedaran memperkuatkan ekonomi melayu islam ni. Kalau la kempen ini sudah bermula 5 tahun dulu tentu masih bernyawa lagi kilang padi warisan keluarga aku.

Aku sharekan pengalaman aku untuk tatapan semua bagaimana boleh tumbangnya bisnes orang melayu kita dek monopoli kaum satu jenis tu. Di Semenanjung Malaysia ni, tahun 2005, kilang padi melayu bumiputera ni ada sekitar 35 buah kilang.

Namun sekarang, di tahun 2019 ni, hanya tinggal 12 buah kilang bumiputera melayu sahaja yg tinggal beroperasi. Betul, hanya tinggal 12 buah sahaja kilang melayu. Aku listkan kilang melayu yang masih beroperasi:-

1. KILANG BERAS MIHODA SDN BHD
2. KILANG BERAS MOHD REJAB SDN BHD
3. KILANG BERAS OTHMAN JUSOH BERSAUDARA
4. JABI RICE MILL SDN BHD
5. KILANG BERAS ABIDIN
6. KILANG BERAS KUBANG ROTAN
7.KILANG BERAS DIBUK SDN BHD
8.KILANG BERAS SETIA JAYA
9. KILANG BERAS PERLIS SDN BHD
10. BAN LI RICE MILL SDN BHD
11. KILANG BERAS JELAPANG SELATAN
12.KILANG BERAS MUTIARA TIMUR

Masalah paling besar kilang-kilang Melayu ini adalah untuk mendapatkan bekalan padi. Pelik bunyi kalau aku kata kilang padi tapi padi tak ada di kilang. Isu ni berlaku di kilang padi orang melayu kita termasuk kilang keluarga aku.

Kenapa tak ada padi ,haa ni aku cerita, terus terang aku cakap, 99.9% yang usahakan tanaman padi ni orang melayu kita, tapi bila nak dijual padi tu, padi tu dijual di kilang cina.

Keadaan ni berlaku disebabkan penawaran harga insentif/komisyen yg diberikan kilang cina kepada “driver/broker lori” yang angkut padi di sawah. Broker lori tu akan dapat “insentif/komisyen” dari kilang jika dihantar padi tu ke kilang. Lagi banyak padi yg dihantar lagi banyak insentif/komisyen yg dibolot oleh tuan lori ni padahal komisyen tu bukan petani yang dapat pun.

Dan terus terang aku cakap, petani tidak kisah pun padi tu dijual di kilang mana asalkan dapat jual sahaja padi yg diusahakan tu. Disebabkan perkara ni lah yg menyebabkan tiada padi yg dijual ke kilang padi melayu bumiputera akibat komisyen yg dikejar. Padi yg diusahakn orang melayu, kebanyakkan dijual ke kilang padi cina.

Disebabkan perkara inilah, banyak kilang melayu bumiputera telah banyak tutup tak mampu beroperasi dek kekurangan bekalan padi. Apabila berlaku kekurangan padi di kilang melayu, kita orang melayu telah hilang kuasa pegangan ekonomi dalam item beras ni.

Walaupun tanaman padi tu majoriti melayu kita yang usahakan tapi kilang proses padi menjadikan beras dipegang oleh kaum cina disebabkan oleh penjualan padi ke kilang cina.

Jadi, aku nak seru semua petani, anak-anak yang mak bapak petani, kenalan-kenalan dan kawan-kawan petani, kita mulakan “KEMPEN JUAL PADI DI KILANG PADI MELAYU BUMIPUTERA” bermula dari hari ini. Masih tidak terlambat lagi untuk gerakkan kesedaran ini agar ekonomi makanan ruji ni yg mmg diusahakan orang melayu kita ni dapat diselamatkan.

Minta tolong arahkan driver lori/broker ni jual padi yang diusahakan di kilang melayu bumiputera kita. Kepada rakan-rakan kilang melayu bumiputera, kuatkan semangat dan teruskan bertahan dan jangan mengaku kalah dalam jihad ni.

Bagi sokongan kepada kilang-kilang melayu yang masih beroperasi ni agar kita boleh kuatkan ekonomi orang melayu kita. Harap sebarkan kepada semua.

Ikhlas dari :-
Bekas anak tokey kilang padi melayu bumiputera

Sekali lagi aku listkan senarai nama kilang padi orang melayu kita untuk kita gerakkan kempen kesedaran ini :-

1. KILANG BERAS MIHODA SDN BHD
2. KILANG BERAS MOHD REJAB SDN BHD
3. KILANG BERAS OTHMAN JUSOH BERSAUDARA
4. JABI RICE MILL SDN BHD
5. KILANG BERAS ABIDIN
6. KILANG BERAS KUBANG ROTAN
7.KILANG BERAS DIBUK SDN BHD
8.KILANG BERAS SETIA JAYA
9. KILANG BERAS PERLIS SDN BHD
10. BAN LI RICE MILL SDN BHD
11. KILANG BERAS JELAPANG SELATAN
12.KILANG BERAS MUTIARA TIMUR

Mintak tlg sharekn